fallback

По-малко жилища в САЩ са били обявени за продажба през 2011 г.

Вероятно някои продавачи се въздържат от излизане на пазара и чакат повишение на цените

14:19 | 20.01.12 г.

В края на 2011 г. броят на жилищата, обявени за продажба в САЩ, е бил по-малък в сравнение с всяка една от предходните четири години.

Това се счита за положителен признак за развитието на жилищния сектор, тъй като намаляването на запасите от имоти на пазара би могло да „заздрави“ цените, съобщава The Wall Street Journal.

В края на декември 2011 г. в САЩ за продажба са били обявени 1,89 млн. жилища, което е с 6% по-малко от обявените жилища за продажба през ноември и с 22,3% под нивата отпреди година, показват данни на Realtor.com.

Предстои обаче да се разбере дали този спад е началото на реално възстановяване на пазара, или продавачите целенасочено се въздържат в изчакване цените да се повишат.

Именно изчакването може да е и мотивът на банките да се бавят с обработката на имотите под възбрана.

Не липсват обаче и скептично настроени участници на пазара на недвижими имоти в САЩ. Продължават да се увеличават жилищата с потенциални възбрани, които не са иззети и обявени за продан от банките.

В национален мащаб средните цени на жилищата в САЩ са намалели с 1% през ноември 2011 г., но са се покачили с 5% на годишна база.

Запасите от жилища на пазара в Щатите обикновено бележат спад през декември, когато продажбите се забавят заради празниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
fallback