fallback

Продажбите на имоти в Пекин са намалели с над 12% през миналата година

Цените на новите жилища в китайската столица са забавили растежа си, а старите продължават да поевтиняват

16:09 | 20.01.12 г.

Продажбите на бизнес имоти и жилища в Пекин са намалели с 12,2% на годишна база през 2011 г. Това е още един признак, че ограничителните мерки на правителството за охлаждане на пазара на имоти в китайската столица дават резултат, предаде агенция Xinhua.

През миналата година строителните фирми в китайската столица са продали 14,4 млн. кв. м бизнес и жилищни имоти, обяви Ю Сиуцин, говорител на Общинското статистическо бюро в Пекин.

Цените на новите жилища са се повишили с 1% на годишна база през декември миналата година, допълни тя.

Данните показват обаче, че увеличението на цените през декември 2011 г. е било с 0,3 процентни пункта по-малко от повишението, регистрирано през предходния месец. На годишна база забавянето на растежа на цените е още по-голямо, коментира Ю.

В същото време цените на съществуващите жилища в Пекин са се понижили с 2% на годишна база през декември, което представлява годишен спад за втори пореден месец.

Очаква се натискът върху пазара на недвижими имоти в китайската столица да продължи и през тази година, тъй като местните власти ще продължат да прилагат регулаторните си мерки за сектора, за да свалят цените на жилищата до разумни нива.

През миналия февруари Пекин забрани на семейства с жителство в столицата да купуват трети апартамент, а на семействата, регистрирани в други градове, им беше забранено да купуват повече от един апартамент.

Властите освен това повишиха лихвите по кредитите и наложиха по-високи изисквания за първоначалната вноска при покупка на второ жилище с ипотека. Беше въведена и забрана за покупка на трето жилище със заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 19.08.22 г.
fallback