fallback

Наемите във Великобритания с лек спад за втори пореден месец през декември

Експерти прогнозират, че наемните нива ще се върнат скоро към растеж заради силното търсене и ограниченото предлагане

12:17 | 20.01.12 г.

Наемите във Великобритания през декември са се понижили за втори пореден месец, дори и в Лондон, показват данни на консултантската компания LSL Property Service, цитирани от онлайн изданието CityWire Money.

На годишна база обаче наемните нива са нараснали с 4%. Силното търсене от страна на наемателите и ограниченото предлагане пък са гаранция, че не след дълго наемите отново ще се върнат към месечен растеж, отбелязва изданието.

Средният месечен наем в Англия и Уелс е бил 711 паунда през декември, което е понижение от 0,8% спрямо ноември 2011 г. За сравнение, по същото време миналата година консултантската компания измери понижение от 1,2%.

Най-сериозни понижения на наемните нива през последния месец на годината са регистрирани в югоизточната и североизточната част на острова - съответно 1,9% и 1,4%.

В Лондон пък наемите на жилищата са паднали за първи път от декември 2010 г. - с 0,9% до 1 023 паунда месечно.

На годишна база обаче експертите отчитат ръст на наемните нива във всички райони на Великобритания, с изключение на североизточната и югозападната част. Най-силно е покачването в Лондон (5,6%). Столицата е следвана от източната и югоизточната част на Англия, където са отчетени увеличения на наемите от по 5%.

Според търговския директор на LSL Property Services Дейвид Браун условията за кредитиране едва ли ще се облекчат значително през идната година при проблемите на пазара на ипотеки заради кризата в еврозоната и забавената икономика като цяло. В резултат на това броят на купувачите на първи дом, които ще успеят да си осигурят финансиране едва ли ще се увеличи, а търсенето за ограничената наличност от жилища под наем ще продължи да нараства. „Така че не след дълго наемите ще възобновят възходящото си движение", прогнозира той.

Средната доходност от наеми леко се е понижила до 5,2% през декември заради спада на цените, но годишната възвращаемост за собствениците бележи ръст, сочат данните на LSL Property Service. Средната обща годишна възвращаемост на имот през декември възлиза на 3,7% в сравнение с 2,7% за ноември.

От друга страна през миналия месец финансовото състояние на наемателите се е влошило. При над 10 на сто от дължимите наеми в страната, или близо 300 млн. паунда, е имало забава или пък изобщо не са били платени в сравнение с 9,3% през ноември. Миналата година обаче този дял е бил 11,7%.

Браун очаква тази година делът на проблемните наематели да се увеличи с влошаването на пазара на труда и бавния ръст на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 02.09.22 г.
fallback