fallback

Продажбите на жилища в Хонконг се върнаха към нивата от края на 2008 г.

Експерти очакват наемите на офисите в ключовите райони на мегаполиса да паднат с 10-15% заради конкуренцията на съседните квартали

11:54 | 19.01.12 г.

Продажбите на жилища в Хонконг са намалели още повече през декември миналата година на фона на продължаващата несигурност за световната икономика.

Отражение върху продажбите са имали и празниците, тъй като много от потенциалните купувачи са били в чужбина, пише в последния месечен доклад на Knight Frank, цитиран от онлайн изданието Property Wire.

Според данни от Поземления регистър в Хонконг продажбите на жилища са паднали с 10,3% на месечна база през декември, което е най-ниската им стойност от ноември 2008 г. насам. Продажбите на луксозни имоти на стойност над 10 млн. хонконгски долара са се понижили с близо 33%.

За цялата 2011 г. сделките с жилища са намалели с 40% спрямо 2010 г.

В същото време експертите отчитат по-добро представяне на първичния пазар на жилища в Хонконг. Цените на новите имоти вече се доближават до цените на старите, пише в доклада. Негативните настроения на пазара пък принуждават все повече собственици на апартаменти да демонстрират по-голяма гъвкавост при продажба на жилището си.

При наемите се отчита слаба активност основно заради празниците. Някои собственици са намалили цените в опит да си осигурят бързо наематели. Данните на консултантската компания показват, че наемите на луксозни имоти са се понижили с 2,5% на месечна база.

Експертите посочват, че липсата на адекватно решение на дълговата криза в Европа ще оказва негативно въздействие върху продажбите на жилища в Хонконг.

Компанията прогнозира, че първичният пазар ще продължи да се представя по-добре от вторичния, а пазарът на наеми ще продължи да се характеризира със слаба активност. "Очакваме както цените на луксозните имоти, така и тези на наемите да паднат през годината", допълват експертите.

На пазара на бизнес имоти, въпреки че много компании задържат плановете си за разрастване заради икономическата несигурност, се наблюдава засилване на активността при наемите заради по-високото търсене с цел преместване. Това се дължи на факта, че редица наематели се опитват да намалят оперативните си разходи, като се преместят в по-евтини офиси.

Сделките за наеми на бизнес имоти през декември са се увеличили спрямо предходния месец, като се наблюдава засилен интерес към офиси в не толкова централни райони.

Експертите очакват намаляващото търсене от страна на бизнеса да накара собствениците на имоти в ключовите зони на Хонконг да проявят по-голяма гъвкавост при наемите през идните месеци. Според прогнозата на компанията наемите на първокласни офиси в центъра вероятно ще претърпят низходяща корекция от 10-15% през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
fallback