fallback

Доверието сред строителите в САЩ достигна най-високо ниво от 2007 г.

Рекордно ниските разходи за кредитиране, нарастващото население и по-ниските цени биха могли да засилят търсенето на жилища през тази година

11:26 | 19.01.12 г.

Доверието сред строителите в САЩ през януари е достигнало най-високото си равнище от над четири години след отчетеното подобрение на продажбите, предаде Bloomberg.

Индексът на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo се е повишил до 25 пункта през този месец, надхвърляйки средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg News. Това е най-високото му ниво от юни 2007 г., обяви организацията.

Рекордно ниските разходи за кредитиране, нарастващото население и по-ниските цени биха могли да засилят търсенето на жилища през тази година, въпреки очакваната поредна вълна от имоти под възбрана на пазара, коментират от асоциацията.

Данните показват и подобряване на очакванията за продажби през следващите шест месеца. Нивото на този показател през януари е достигнало 29 пункта, което е най-високата му стойност от септември 2009 г.

Въпреки отчетеното подобрение на ситуацията много строители продължават да се опасяват от риска потенциалните им клиенти да не успеят да получат достъпни ипотеки.

Някои строителни компании се страхуват и от възможността оценката на имота да е под строителните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
fallback