fallback

Архитекти предлагат небостъргач в Лондон с жилища за 100 хил. души

Според проектантите високото жилищно строителство е най-перспективно за британската столица

10:59 | 19.01.12 г.

Суперкулата ще се извисява на 1 500 м. височина, предвижда проектът. Снимка: popularchitecture.com

Експерти изчисляват, че всяка година до 2016 г. в Лондон нужда от жилище ще имат 100 хил. души. Проектантите от Popularchitecture.com предлагат решение на проблема с недостига на жилища – 1 500 м. кула с пространство, достатъчно за 100 хил. души.

Архитектите са на мнение, че бъдещето на британската столица е във високото жилищно строителство, което според тях по-успешно ще посрещне нарасналото търсене.

Освен това изграждането на небостъргачи ще пресече тенденцията за застрояване на земята около Лондон, върху която изникват малки, гравитиращи около мегалополиса градчета.

От Barclays обаче предупреждават, че изграждането на небостъргач с подобни мащаби вероятно няма да се отрази добре на британската икономика. Наскоро банката откри нездравословна връзка между строителството на небостъргачи и възникването на икономически кризи.

От финансовата институция припомнят, че строителството на Емпайър Стейт билдинг в Ню Йорк е съвпаднало с Голямата депресия в САЩ. Кулите Петронас в Малайзия пък са построени точно преди началото Азиатската криза през 1997 г., а строителството на Чикаго Уилис е съвпаднало с петролната криза в Щатите през 1974 г.

Резултатите от проучване на консултантите от Zoopla обаче показват, че лондончани изобщо не се чувстват заплашени от нова криза заради изграждането на още един небостъргач. Повече от половината от анкетираните заявяват, че цените на жилищата в града ще продължат да нарастват.

Данни на LSL Property Services показват, че за една година жилищата в Лондон са поскъпнали с повече от 3%. Пазарът се движи основно от интереса на чужди инвеститори в жилища и бизнес имоти, които купуват недвижимости, за да спестят свободните си пари от кризата в еврозоната, както и за да си осигурят добри доходи от наем. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 03.09.22 г.
fallback