fallback

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с 15% ръст през четвъртото тримесечие на 2011

Най-голям ръст на инвестициите е отчетен във Франция, а най-голям спад - в страните от Централна и Източна Европа

12:07 | 18.01.12 г.

Почти 32 млрд. евро са достигнали инвестициите в бизнес имоти в Европа през последното тримесечие на 2011 г., което е с 15% повече спрямо третото тримесечие, но остава далеч от достигнатите пикови предкризисни нива.

Това показват предварителните оценки на консултантската компания CBRE.

“Лъвският пай“ от инвестициите в бизнес имоти е обрала Великобритания. През последните три месеца на годината страната е привлякла над 8,3 млрд. евро, или с 8 на сто повече спрямо периода юли-септември 2011 г., показва статистиката на компанията.

В Германия ръстът на инвестициите през четвъртото тримесечие на годината се е забавил до 2%. Пазарът на бизнес имоти в страната е привлякъл 5,8 млрд. евро.

Третата позиция е за Франция с 6,5 млрд. евро привлечени средства в сегмента. Страната обаче е първенец по ръст на инвестициите в бизнес имоти през четвъртото тримесечие спрямо предходния тримесечен период с регистрирано повишение от 65%.

Около 80% от инвестираните на френския пазар на бизнес имоти средства са отишли в сегмента на офис площите.

С над 40 на сто са се увеличили и инвестициите в бизнес имоти в държавите от Бенелюкс, както и в Скандинавия.

Внушително е повишението на инвестициите в Испания и Португалия – общо над два пъти за периода, но обемите на Иберийския полуостров остават изключително ниски.

Най-голям спад на инвестициите в бизнес имоти е регистриран в държавите от Централна и Източна Европа, показват данните на консултантската компания. През последните три месеца на годината спрямо предходното тримесечие намалението е било 46% до 1,57 млрд. евро.

Инвестициите в бизнес имоти в Италия за посочения период са се свили с 35 на сто до 851 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 08.09.22 г.
fallback