fallback

Ще спре ли кризата в еврозоната чуждите инвестиции в американски имоти?

Расте интересът на гърци, италианци и испанци към пазара на имоти в САЩ, показват данни на Forbes

09:25 | 18.01.12 г.

От спукването на жилищния балон в САЩ насам имотите в страната стават все по-привлекателна възможност за инвестиции за чуждестранните купувачи, пише Forbes. Миналата година на чужденци са продадени съществуващи жилища за близо 41 млрд. долара.

Всъщност три от най-скъпите жилища в САЩ бяха продадени на руски и британски милиардери.  Имение край Лос Алтос в Калифорния беше купено от руския милиардер Юри Милнер за 100 млн. долара. Central Perk Penthouse – най-скъпият апартамент в Ню Йорк, пък стана собственост на Екатерина Риболовлева, 22-годишната дъщеря на руския милиардер Дмитрий Риболовлев, за 88 млн. долара. Имението на семейство Спелинг вече е притежание на Петра Екълстоун - 22-годишната дъщеря на британския милиардер Бърни Екълстоун, срещу 85 млн. долара.

Дали продължаващото разрастване на кризата в еврозоната обаче би могло да забави чуждестранните инвестиции в имоти в САЩ? Според главния икономист на Trulia Джед Колко отговорът на този въпрос е не.

Той обяснява, че със задълбочаването на финансовата криза действително европейците продължават да харчат по-малко, но за онези от тях, които все още са в позиция да инвестират, активите в САЩ, включително имотите, биха могли да се окажат по-безопасна инвестиция от европейските акции, облигации или жилища.

Анализ на активността на граждани на страните от Европейския съюз (ЕС) в сайта Trulia.com, направен от Forbes, показва, че броят на търсенията за имоти в САЩ от Гърция в края на 2011 г. е бил със 17,8% по-голям в сравнение с началото на годината.

Повишение има и при интереса на кандидат-купувачите на жилища в САЩ от Италия (7,2%) и Испания (3,1%). В същото време намалява интересът към американските имоти от Франция (-6,2%), Германия (-12%), Белгия (-14,3%), Австрия (-14,4%), Финландия (-15,7%), Ирландия (-19,5%) и Холандия (-27,5%).

Най-популярни сред европейските потенциални купувачи на имоти в САЩ са Лос Анджелис, Ню Йорк и Маями - големи градове и центрове на международния бизнес. Следват ги Сан Франциско, Лас Вегас, Финикс и други градове, където цените паднаха най-много заради масовото изкарване на пазара на имоти под възбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 07.09.22 г.
fallback