fallback

Офертните цени на жилищата във Великобритания продължават да се понижават

Цените на имотите може да останат под натиск заради растящата безработица и кризата в еврозоната, която според Ernst & Young е вкарала страната в нова в рецесия

11:05 | 18.01.12 г.

Продавачите на жилища във Великобритания са понижили офертните цени на имотите за трети пореден месец през януари, сочат данни на Rightmove Plc., цитирани от Bloomberg. Според най-големия сайт за недвижими имоти в Обединеното кралство пазарът на имоти ще остане проблематичен и през тази година.

През януари средната цена, която продавачите на жилища искат в Англия и Уелс, е намаляла с 0,8% спрямо декември 2011 г. до 224 060 паунда - най-ниското равнище от една година насам. В Лондон обаче цените са се повишили с 0,8%.

Цените на имотите във Великобритания могат да продължат да са под натиск заради растящата безработица и кризата в еврозоната, които са заплаха за икономическия растеж. Според Ernst & Young Великобритания отново е изпаднала в рецесия заради неспособността на Европа да сложи край на дълговата криза.

"Няма съмнение, че кризата в еврозоната е изключително предизвикателство за Великобритания", заяви в интервю за Bloomberg от Хонконг британският министър на финансите Джордж Озбърн. "Всъщност обаче някои от по-скорошните икономически показатели през годината, някои от данните от изследванията за сектора на услугите, производството и строителството, са доста позитивни", допълни той.

От Ernst & Young прогнозират, че икономиката на Острова вероятно ще се свие през първото тримесечие на 2012 г., след като забави растежа си през последните три месеца на 2011 г. Експертите намалиха прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2012 г. до 0,2% от 1,5%.

Въпреки че според Rightmove има признаци на засилено търсене на имоти във Великобритания, липсата на ипотечно финансиране може да ограничи продажбите. Броят на одобрените кандидатури за ипотека е бил без промяна през ноември, а банките очакват да затегнат условията за отпускане на заеми през първото тримесечие, посочват от Централната банка на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 01.09.22 г.
fallback