fallback

Установиха неефективен контрол върху концесионерите на плажовете в Слънчев бряг

Сметната палата е отправила 11 препоръки към строителното министерство, отговорно за проверките

14:15 | 13.01.12 г.

Сметната палата е препоръчала на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да засили контрола върху инвестиционните програми на концесионерите на плажовете в курорта „Слънчев бряг“, като подобри проверките на място и започне да налага санкции при конкретните случаи на нарушения. Това съобщиха от палата по повод приключилия одит, обхващащ проверките на министерството през 2009 и 2010 г.

Експертите на палатата са отправили общо 11 препоръки към строителното ведомство за подобряване на контрола върху концесионирането на трите плажа в курортния комплекс – северния, централния и южния.

В заключението е посочено още, че има риск да се забави предприемането на действия за отстраняване на допуснати нарушения от страна на концесионерите. От една страна причина за това е затруднената комуникация с местните контролни органи, а от друга – проблемите с текущия контрол, произтичащ от недостатъчния административен капацитет.

Сметната палата е установила, че концесионерите не събират такси от туристите за достъп до плажовете, а също и че поддържат поверените им обекти, без да спазват схемите за разполагането на преместваемите обекти.

Освен това не всички концесионери са сключили застраховка „злополука“. В инвестиционните им програми пък са планирани неинвестиционни разходи, като например да плащат заплатите на обслужващите курортистите лекари.

Одитът на сметната палата е установил още, че държавните и местните контролни органи не са предприели адекватни мерки срещу незаконното строителство по плажовете на „Слънчев бряг“.

Като цяло обаче контролът върху концесионерите се е подобрил през 2010 г., констатира Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
fallback