fallback

Инвестициите в бизнес имоти са нараснали през 2011 г. с 25% в глобален план

Обемите през 2012 г. ще бъдат сходни с тези от миналата година въпреки рисковете от европейската дълговата криза, предвиждат от Jones Lang LaSalle

12:42 | 12.01.12 г.

През 2011 г. преките инвестиции в бизнес имоти са били на стойност 400 млрд., или с 25% повече от нивата през 2010 г., показват предварителни данни на Jones LangLasalle (JLL), цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

През четвъртото тримесечие на 2011 г. увеличението на обема на инвестициите в бизнес имоти е с 3% спрямо третото тримесечие до 102 млрд. долара. В сравнение със същия период на предходната година обаче е налице понижение в инвестициите с 10%, отбелязват експертите.

Дейвид Грийн-Морган, директор на отдела за изследвания на глобалните капиталови пазари в JLL, коментира, че въпреки многобройните влияния на национално, регионално и глобално равнище, бизнес имотите продължават да привличат капитал от инвеститорите, които търсят възможности не само на местно ниво, но и в рамките на техните региони и други региони в световен мащаб.

"През 2011 г. беше отбелязан 25% ръст на сделките, като в Северна и Южна Америка увеличението достигна почти 60%, а в Европа, Близкия изток и Азия - 16% в доларово изражение. Въпреки природните бедствия в Азиатско-тихоокеанския регион, през миналата година там се запазиха инвестиционните нива от 2010 г.", допълва експертът.

"Дългът във всичките му форми, опитите да се намали задлъжнялостта, банковата стабилност и движенията на валутите ще продължат да оказват сериозно влияние върху икономическото развитие през 2012 г., също както го правеха през миналата година", прогнозира Артур де Хааст от JLL.

Според него настроенията и икономическите прогнози в Европа навеждат на мисълта, че предстои тежка година, въпреки че в Северна и Южна Америка като че ли доверието се завръща на фона на по-добрите икономически показатели.

За Азиатско-тихоокеанския регион експертът е категоричен, че ще продължи да бележи растеж.

"Продължаващите мерки за намаляване на задлъжнялостта от страна на търговските банки ще имат както положително, така и отрицателно въздействие върху пазара на инвестиции в недвижими имоти. Висококачествените активи в големите градове с добри нива на усвояване обаче ще продължат да привличат редица дългосрочни инвеститори", заключава Хааст.

От Jones Lang LaSalle смятат, че обемите на инвестициите в бизнес имоти през 2012 г. ще бъдат сходни на тези от 2011 г., въпреки рисковете от дълговата криза в еврозоната, които биха могли да имат значително въздействие върху обема на сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 31.08.22 г.
fallback