fallback

Еврокризата засегна доверието на британския пазар на имоти

Затрудненията в световната икономика ще продължат по-дълго в сравнение с първоначалните очаквания, смятат експерти от Lloyds

12:03 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Доверието по отношение на стабилността на британския пазар на имоти пострада заради кризата с държавния дълг в еврозоната, като несигурността се разпространява към най-динамичния пазар на Острова – този в Лондон, пише Ройтерс, цитирайки информация на Lloyds Banking Group.

Броят на малките и средни бизнеси, взели участие в проучване на банката, които вярват, че пазарът на имоти във Великобритания ще се подобри, е отчел значителен спад в сравнение с последните данни от август.

Още по-голям е спадът на базираните в Лондон компании, които очакват подобрение, което е знак, че мрачните настроения са обхванали и Лондон, който избегна общата за страната негативна тенденция през 2010 г.

“Видно е, че опасенията относно еврозоната засягат доверието, особено в горния сегмент на пазара (...)”, казва Линда Шилоу, управляващ директор Корпоративни имоти в Lloyds.

Според нея бизнесите вече отчитат, че затрудненията в световната икономика ще продължат по-дълго в сравнение с първоначалните очакванията.

Стойностите на британските имоти паднаха за първи път през последните почти две години и половина през ноември, а по последни индикации еврозоната се готви за рецесия през идните няколко месеца.

Шилоу добавя, че се очаква увеличение в броя на европейските банки, които спират кредитирането на пазара на имоти през първото тримесечие на 2012 г.

Въпреки пониженото доверие най-големите играчи в сектора остават решени за инвестиции през следващите три до шест месеца. Общо 53% от най-големите компании очакват повишение на инвестициите си, като само 10% смятат да ги намалят.

По-предпазливи са по-малките компании, като 28% от средните до големи бизнеси и 19% от малките бизнеси планират да повишат инвестициите си в сектора.

Данните показват още нисък апетит към по-високорисковите и второразрядни инвестиции.

Компаниите вероятно ще целят да задържат качествените инвестиции през следващите две до пет години, преди да обмислят продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
fallback