fallback

Ултралуксозните жилища като изгодна сделка за богаташите

Сделките със скъпи жилища пораждат ефекта на доминото за пазара на луксозни имоти в Ню Йорк

17:27 | 06.01.12 г.

Наскоро бившият президент на Citigroup Санди Уейл продаде апартамента си в близост до Сентръл парк в Ню Йорк на 22-годишната дъщеря на руския милиардер Дмитрий Риболовлев Екатерина. Сделката, която според информациите е за 88 млн. долара, е рекордна за Голямата ябълка и за САЩ.

Благодарение на тази сделка собствениците на луксозната сграда One57, която се намира само на няколко пресечки от най-скъпия апартамент и все още е в строеж, неотдавна решиха да увеличат цените за жилищата в нея.

Апартаментът на последния етаж с площ от около 1 000 кв. м например се предлага за 110 млн. долара. Първоначално цената беше 98,5 млн. долара, но беше повишена с близо 12% след сделката с Екатерина Риболовлева, пише The Wall Street Journal.

Жилища в One57 като цяло се смятат за изгодна сделка, поне според строителя им Гари Барнет, президент на фирмата Extell Development Company. Той вярва, че цените все още са с от 20% до 30% под тези на сравнимите ултралуксозни сгради в Ню Йорк.

"Като се имат предвид темпото на продажбите и интересът, повишихме цените и смятаме, че в близко бъдеще са възможни още увеличения", коментира Барнет. Той обаче не съобщи броя на сделките с жилища в луксозната сграда.

За 99% от хората тези цени може би звучат умопомрачително, особено като се има предвид, че апартаментите няма да бъдат завършени в близките две години. Но как стоят нещата при милиардерите, които имат средствата, за да си ги позволят?

Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на компанията за оценка на недвижими имоти Miller Samuel, казва, че сделките за луксозни имоти на стойност десетки милиони долари се извършват „на групи“.

"Да се чертаят тенденции на пазара на луксозни имоти е много трудно, нещата се случват по-скоро рязко, отколкото постепенно", обяснява той, като отбелязва, че в края на 2010 г. е започнал период на ускорена активност.

"Когато се случи рекордна сделка, на пазара се появяват и други оферти. Това е признак, че има купувачи в този ценови сегмент. С други думи, в момента има търсене за този тип ултраскъпи имоти“, смята Милър.

Думите му се потвърждават от редица факти. Още преди Екатерина Риболовлева да сключи сделката за апартамента за 88 млн. долара в северозападната част на Сентръл Парк бяха извършени поредица от продажби на скъпи имоти. Богатият руски композитор Игор Крутой например си купи апартамент с площ от около 600 кв. м в The Plaza за 48 млн. долара през март миналата година.

Защо този район, където са разположени някои от най-скъпите имоти в страната, държи такива астрономически цени? Защото милиардерите и богатите знаменитости винаги са обичали да живеят там. Районът е централен, но същевременно е уединен. И естествено има страхотна гледка към Сентръл парк. Самите жилищни сгради са пищни, с луксозни решения и невероятни удобства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
fallback