fallback

Британският пазар на имоти започва годината на бавни обороти

По-добро представяне на сектора може да се очаква в началото на 2013 г., посочва глобален консултант

17:35 | 05.01.12 г.

Британският пазар на недвижими имоти ще започне 2012 г. на по-бавни обороти, но изгледите за съживяване към края на годината дават надежди за по-добро представяне в началото на 2013 г. Това пише в доклад на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle (JLL), цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

"Последните 12 месеца отрезвиха оценките за шансовете за възстановяване на британската икономика. Вече е ясно, че финансовата криза и продължаващите фискални ограничения са оказали по-силен от очаквания натиск върху местната икономика", посочва Ричард Батън, изпълнителен директор на фирмата за Великобритания.

"Растежът през 2012 г. вероятно ще бъде в две фази. Първите шест месеца се очаква в най-добрия случай да бъдат без промяна, като е възможен и лек спад. Втората половина обаче би трябвало да е по-добра”, коментира още той.

По думите на Батън данните за прекия икономически ефект от международни спортни събития са противоречиви, но много често те променят нагласите на бизнеса в положителна насока. “Надяваме се Олимпийските игри в Лондон да дадат така нужния тласък на доверието. Това, наред с ползите от още една вълна от покупки на активи от страна на Bank of England, би трябвало да започне да оказва икономически стимул след средата на 2012 г., когато активността вероятно ще започне да се подобрява, макар и сравнително бавно", прогнозира шефът на JLL.

Според очакванията на консултантската компасия потребителите ще продължат да понасят последиците от тежките икономически мерки във Великобритания. Потребителските разходи ще останат в най-добрия случай без промяна през 2012 г., въпреки че търсенето на пазара на дребно ще се представя по-добре, прогнозират експертите.

Според консултантите и в останалите икономически сектори няма да има кой знае какво оживление. Офис заетостта ще се подобри, въпреки че търсенето на площи ще остане ограничено заради недоброто състояние на финансовия и публичния сектор. Производството, което ни изненада положително през 2010-11 г., се очаква рязко да се забави догодина, посочват експертите.

В условия, при които почти всички се стремят да избягват риска, тенденциите на забавяне на активността ще продължат. За наемателите решенията вероятно ще бъдат отлагани дотогава, докато икономическите перспективи са несигурни, а водещият фактор ще е съкращаването на разходите, а не разрастването.

Обемът на инвестициите вероятно ще остане слаб в началото на 2012 г., като активността ще идва основно от купувачи с частен капитал, прогнозират още от компанията.

Със засилването на икономиката ще се засилват и изгледите за съживяване на търсенето от страна на наемателите. Възстановяването на апетита за риск също би следвало да засили инвестиционната дейност, независимо от продължаващия недостиг на дългово финансиране. Подобрението се очаква да бъде постепенно, като активите на местата, считани за убежища, ще бъдат първите, изпитали ползите от промяната.

"Годината няма да е много добра от гледна точка на ръста на пазара на наеми, особено през трудните първи месеци. Все пак недостигът на качествени имоти ще продължи да подкрепя наемите на първостепенните пазари”, посочва Андрю Бърел, директор на отдела за изследвания за района на Европа, Близкия изток и Азия в Jones Lang LaSalle.

По думите на Бърел средностатистическите наеми до момента не се възстановяват така, както тези на луксозните имоти, но и те бележат скромно годишно увеличение. “Като цяло бизнес секторите демонстрират много по-голяма стабилност на наемите в сравнение с периода на световната икономическа криза през 2008-09 г.", коментира още Бърел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
fallback