fallback

Вещаят светли перспективи пред големите британски строителни компании

Големите фирми на Острова се втурнаха да привличат платежоспособни клиенти и намалиха дълговете си

18:44 | 23.12.11 г.

След няколко тежки години изглежда перспективите пред по-големите строителни компании във Великобритания се подобряват, пише Property Magazine.

Barratt например наскоро обяви, че очаква 40 млн. паунда печалба преди данъци за 2011 г. Това е сериозно подобрение на финансовите резултати на компанията, която миналата година постигна 33 млн. паунда загуба.

Taylor Wimpey също очакват да са на печалба през настоящата година, а Berkeley Group съобщиха, че ще увеличат печалбата си преди данъци с над 23%.

През тази година беше изключително важно компаниите от сектора на недвижимите имоти на Острова да уцелят “правилните” продукти, които да изкарат на затруднения пазар. Сделките с купувачите на първи дом, които движеха пазара във Великобритания, са намалели от около 800 хил. годишно преди кризата до около 200 хил. Това се дължи и на силно затегнатото кредитиране, което е проблем и за инвеститорите, които купуват имоти, за да ги отдават под наем след това, отбелязва изданието.

Британските строителни компании преориентираха дейността си към строителство на къщи, за да привлекат като клиенти семейства и купувачи с пари в брой. Изграждането на апартаменти за момента е силно свито и концентрирано основно в Централен Лондон.

Трансформацията е изключително видна от портфолиото на Barratt, допълва изданието. В момента обектите на компанията са 70% къщи и 30% апартаменти, докато в пиковете на пазара съотношението беше 50:50.

Повечето от големите строителни компании на Острова в момента се опитват да редуцират максимално задлъжнялостта си. Това също се е отразило положително на техните финансови резултати.

Taylor Wimpey например наскоро продаде американския си бизнес, а с парите от сделката намали дълга си от 634 млн. паунда до 166 млн. паунда. Persimmon също преструктурираха баланса си, така че редуцираха дълговете си до едва 15 млн. паунда.

Основен принос за печалбите на големите в строителния бранш на Острова обаче има покачването на средните продажни цени на имотите. Ако тази тенденция се задържи и фирмите се справят с поддържането на ниско ниво на задлъжнялост, през 2012 г. може да се очакват още по-високи печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 19.08.22 г.
fallback