fallback

Празните жилища във Великобритания са се увеличили с близо 2% през годината

Същевременно в страната се отчита остър недостиг на жилища, а достъпът на купувачите на първи дом до пазара на имоти е силно затруднен

10:34 | 22.12.11 г.

Общият брой на незаетите жилища във Великобритания се е увеличил с 1,8% през 2011 г., показват резултатите от най-новото годишно изследване на Halifax, цитирани от онлайн изданието Property Wire.

Броят, който включва всички частни и държавни празни жилища, включително необитаваните от по-малко от шест месеца, е нараснал от 650 127 през април 2010 г. до 662 105 през април т. г.

Компанията посочва, че въпреки увеличението на свободните жилища, броят на дълготрайно незаетите частни домове в страната намалява до най-ниското си равнище от 2008 г. насам.

На частните дълготрайно необитаеми жилища се падат 44% от всички празни домове. Останалите са краткотрайно празни частни жилища и всички необитаеми държавни жилища, включително общинските и социалните.

В Англия през април 2011 г. е имало 292 313 дълготрайно празни частни жилища, което е спад с 3 206, или 1,1%, в сравнение с април 2010 г. В момента делът на дълготрайно празните жилища е 1,6% от всички частни жилища във Великобритания.

Резултатите от изследването показват още, че цените на жилищата като цяло са по-ниски в районите с голям дял на необитаемите домове.

"Празните домове оказват значително въздействие върху жилищния пазар и е ясно, че са нужни мерки. В момент, когато купувачите на първи дом все още са изправени пред безброй пречки, за да влязат на пазара на имоти, задължително е да разгледаме проблема по-подробно", коментира Стивън Ноукс, директор на отдела за ипотеки в Halifax.

"Въпреки че е окуражаващо, че броят на частните жилища в Англия, които са празни от поне шест месеца е намалял през последните няколко години, той все още е висок, особено в контекста на продължаващия недостиг на жилища в страната. На местно ниво наличието на празни жилища продължава да е сериозен проблем в няколко области, особено на северозапад. В някои случаи делът на празните жилище е повече от два пъти над средния за страната", допълва Мартин Елис, жилищен икономист в Halifax.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 26.08.22 г.
fallback