fallback

Намалява активността на потенциалните купувачи на имоти в САЩ

Ниските лихви не са достатъчен стимул за купувачите, коментират от Асоциацията на ипотечните банкери

10:26 | 22.12.11 г.

Броят на подадените заявления за ипотеки в САЩ е намалял през миналата седмица, основно поради по-слабото търсене, обяви Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), цитирана от Ройтерс.

Индексът на асоциацията, измерващ активността на потенциалните купувачи на имоти, се е понижил с 2,6% през миналата седмица спрямо предходната.

Спадът се дължи основно на намалената активност на купувачите на жилища, като исканията за ипотеки с цел закупуване на имот са намалели с близо 5 на сто, показват данните на организацията. Исканията за рефинансиране са намалели с малко над процент.

"Забележително е, че ниските лихви не са достатъчен стимул за купувачите. Много от тях продължават да изчакват с инвестицията в имот заради липсата на капитал, затегнатите условия за кредитиране и слабия пазар на труда", коментира Майкъл Фратантони, вицепрезидент на MBA.

Миналата седмица средното равнище на лихвите по ипотечните кредити с период от 30 години беше малко над 4%, което с 4 базисни точки под лихвените нива за предходната седмица.

Делът на рефинансирането в общата ипотечна дейност е нараснал до 80,7% от всички молби в сравнение със 79,7% през предишната седмица, посочват още от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 22.12.11 г.
fallback