fallback

Пазарът на офиси в Дубай се възстановява от кризата

В Европа търсенето остава стабилно, а цените са почти без промяна

12:07 | 21.12.11 г.

Засилена активност на пазара на офис площи в Дубай през третото тримесечие отчете консултантската компания CBRE. Експертите посочват, че значително са се увеличили запитванията за обекти под наем.

В същото време дълговата криза не е повлияла търсенето на офиси в Европа и то остава стабилно в сравнение с третото тримесечие на миналата година, посочват от компанията.

Търсенето в Дубай за периода е нараснало благодарение на съществуващи компании, търсещи възможности  да разширят дейностите си, както и на наематели, които желаят да се преместят в по-централни зони. Особено засилен е интересът към Международния финансов център в емирството.

Усвояването на офис площите на пазарите в Лондон и Париж е нараснало съответно с 26% и 46%, а сделките за отдаване на офиси под наем са достигнали най-високото си равнище за 2011 г., показват данни на консултантите.

Въпреки ескалиращата криза в еврозоната, наемите на топ имоти в региона остава почти без промяна през третото тримесечие, като индексът за офис наемите на CBRE за Европейския съюз се покачва с 0,1%.

От общата тенденция се отличава единствено Москва, където наемите на луксозни офиси са нараснали с 9,5% през изминалите три месеца. Покачването на цените е продължение на тенденцията от предишните три тримесечия, като за последната година общият ръст на наемите на офиси в руската столица е 31%.

Общата картина и перспективите за Европа са в контраст с продължаващото възстановяване на пазара на наеми в азиатско-тихоокеанския регион, където за изминалите три месеца наемите на първокласните офиси са се покачили с 2,2%. На годишна база повишението е с 12,9% в сравнение с 1,8% за Европа.

В свое предишно изследване CBRE открои Хонконг и Сингапур като най-популярните бизнес дестинации в света. Именно на тези два града се дължи голяма част от наблюдаваното възстановяване на наемите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 10.09.22 г.
fallback