fallback

Колко предпазливи са наемателите на индустриални площи в кризата

Усвояването на площите е значително над средното за последните 10 години, а недостигът на първокласни складове подкрепя ръста в цените

10:29 | 21.12.11 г.

Усвояването на индустриални площи в Европа, Близкия изток и Африка се е увеличило с 14% за годината до септември 2011 г. спрямо същия период на 2010 г., сочат резултатите от последното проучване на Jones Lang LaSalle (JLL) за условията в сектора на корпоративните наеми на индустриални площи.

През третото тримесечие на тази година площта на усвоените помещения е достигнала 3,6 млн. кв. м, пише онлайн изданието Europe Real Estate. Така има реални шансове нивата на усвояване да достигнат 14 млн. кв. м до края на 2011 г., което е значително над средното равнище от 9,2 млн. кв. м за последните десет години, въпреки че едва ли ще бъде подобрен рекордът от 14,8 млн. кв. м, регистриран миналата година.

Нарастващите опасения за икономическия климат в еврозоната и глобалното забавяне на икономическия растеж обаче правят наемателите по-предпазливи през последните месеци. Това е видно от по-ниските нива на усвояване през третото тримесечие - с 19% под третото тримесечие на миналата година.

Венсан Лотефие, главен изпълнителен директор на отдела на Jones Lang LaSalle за корпоративни решения за Европа, Близкия изток и Африка, коментира, че нивата на усвояване в тези региони се дължат основно на търсене от страна на логистични фирми, търговски компании и производители, които се адаптират към променящите се тенденции в търговията.

“Особено в Западна Европа засилената търговия по интернет доведе до търсене на по-добре ситуирани и по-висококачествени площи, които да обслужват дистрибуционните мрежи на компаниите по-ефективно", посочва Лотефие.

"Наемателите предприемат стъпки да засилят продуктивността на портфейлите си от недвижими имоти. Ефективните вериги за доставки продължават да са от първостепенно значение, но затегнатото предлагане на добри продукти означава, че възможностите за надграждане са малки. За онези индустриални наематели, които търсят възможност да разширят дейностите си извън ключовите западноевропейски пазари, ще има по-голям избор, въпреки че очакваме нивата на незаетите площи да се затегнат през следващите 12 месеца", допълва той.

Според Александра Торноу, ръководител на отдела на Jones Lang LaSalle за индустриални и логистични изследвания, през третото тримесечие на 2011 г. предлагането на съвременни помещения е паднало до най-ниското си равнище от две години. “Предлагането в бъдеще също ще остане ограничено, тъй като очакваме през следващите 12 месеца броят на новопостроените помещения на пазара да е нисък в сравнение с историческите нива. Това ще подпомогне ръста на наемите на качествените помещения", посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 07.09.22 г.
fallback