fallback

Засилва се поляризацията между бедни и богати на британския пазар на имоти

Цените и сделките в луксозния сегмент растат, докато достъпът на обикновения британец до пазара на жилища става все по-труден

12:55 | 20.12.11 г.

През 2011 г. на британския пазар на имоти ясно се откроиха два пласта. Броят на т. нар. имотни милионери се е увеличил, тъй като силно нарасна търсенето на луксозни и просторни жилища от страна на купувачите, разполагащи с кеш.

Резултатите от проучване на сайта Zoopla, цитирано от онлайн изданието PropertyWire, показват, че през 2011 г. на Острова са се появили нови 26 744 нови имотни милионери въпреки повишението на цените на луксозните имоти.

Над 253 хил. са луксозните жилища, оценени на поне 1 млн. паунда всяко, посочва сайтът. Най-силно е увеличението на имотните милионери в Лондон, където е регистриран ръст от 18% спрямо миналата година. Четири от пет жилища на стойност над 1 млн. паунда във Великобритания са в столицата и по-конкретно - в югоизточната й част. На Лондон се падат и 55% от общия за страната брой на луксозните жилища, показва статистиката.

В същото време обаче въпреки увеличението на броя на британските имотни милионери, средната стойност на жилищата в страната се е понижила спрямо 2010 г. и в момента възлиза на 221 128 паунда. Това е с 3% под стойността за декември 2010 г., когато средната цена беше 228 658 паунда.

"Данните показват ясно колко различно се представя топ-сегментът на пазара на имоти във Великобритания", посочва Ник Лийминг от Zoopla.

"Докато по-голямата част от пазара страда от въздействието на инфлацията, застоя при заплатите, трудния достъп до ипотечно кредитиране и безпокойството за бъдещето на икономиката, в горния сегемент на пазара богати купувачи се наслаждават на едни от най-ниските ипотечни лихви. А силното търсене от чуждестранни купувачи повишава цените на жилищата в столицата", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 06.09.22 г.
fallback