fallback

Пазарът на имоти и догодина ще се движи от кешови сделки

По-активно е търсенето на готовите или частично обзаведените жилища, посочват експерти

11:45 | 15.12.11 г. 1

Купувачите на имоти, които плащат с налични пари вместо с ипотека, ще движат пазара и през 2012 г., прогнозират от „Адрес Недвижими имоти“. Според експертите на пазара основно ще останат купувачите на първи дом.

„Пазарът през 2011 година се определяше от продавачи с излишни имоти и от купувачи с налични пари, които се възползват от ниските цени. Тази тенденция неизбежно ще се запази и през 2012 г.“, поясни Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

Изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов допълва, че има немалък процент от активно работещи българи, за които дилемата не е как да си платят сметките, а къде и как да вложат и запазят парите си. „Това ясно си личи от растящия обем депозити“, посочва Павлов.

Експертите отбелязват, че активни на пазара са и купувачите на втори дом, в което да вложат парите си, като едновременно с това повишат и стандарта си.

Сред основните предпочитания на купувачите през следващата година ще бъде задършеното ново строителство, прогнозират още от компанията. Изключения ще бъдат сделките на полуготови жилища, примерно на замазка.

Над 60% от купувачите на ново строителство търсят ако не напълно готови, то поне частично обзаведени апартаменти. Около 50 хиляди евро ще бъде средната цена, на която ще се сключват сделки за двустайните имоти, прогнозират още експертите.

Очакванията за следващата година са да се направи опит за разгръщане на потенциала на търговете на имоти.

Тази форма на покупка на имоти все още не се предпочита от купувачите, защото обикновено не се постигат много по-ниски цени от тези на открития пазар, а кратките срокове по плащанията причиняват стрес и напрежение, коментират от агенцията.

Единствено специализирани в областта на търговете лица съумяват да участват активно и успешно на този пазар и ако системата на провеждане на наддаванията не се промени, предлаганите от финансиращите организации имоти няма да повлияят по-сериозно на пазара и през 2012 г., прогнозират от компанията.

Без драстични промени ще се задържи и пазарът на наеми през следващата година. Нивата на отдаването на имоти под наем ще останат без съществени промени, смятат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 01.09.22 г.
fallback