fallback

Очаква се бавно възстановяване и поляризация на световния пазар на офис площи

Пазарът ще продължи да се движи от наемателите, посочва глобален консултант

17:25 | 09.12.11 г.

Бавно възстановяване на глобалния пазар на офис площи прогнозира консултантската компания Cushman & Wakefield.

„Докато 2011 г. започна силно за офис сегмента, то страхът и несигурността заради дълговата криза в еврозоната спънаха процеса по възстановяването още през третото тримесечие. Това е причината за консервативната прогноза за растежа на сектора през 2012 и 2013 г.“, пише в доклад на компанията, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.

Експертите имат смесени очаквания за активността при наемите през следващата година. Според прогнозата пазарът ще продължи да се движи основно от наемателите и техните изисквания.

Двигател на възстановяването в известна степен са и намаляващите първокласни офис площи, посочват консултантите.

„Бизнесът иска да подобри производителността си и да намали разходите. Когато става въпрос за смяна на стария офис, консолидация, реорганизиране и постигане на устойчивост, потенциалните наематели имат ограничен избор. Това определено подкрепя ръста на цените на някои пазари“, пише в доклада на компанията.

Експертите очакват скромно намаление на празните офиси през следващата година. За повечето от пазарите обаче прогнозата е за увеличаване на незаетите площи заради слабото търсене и високите обеми на строителството.

През 2012 г. се очаква новозавършените сгради да се увеличат в Милано, Варшава, Мадрид и Стокхолм, посочват от компанията.

Като цяло обаче обемите на новото строителство отбелязват спад в цяла Европа. Докато през 2009 г. новопостроените офис площи бяха 3,7% от общия запас от офиси на Стария континент, тази година се очаква цифрата да падне до 1,7%, а догодина – до 1,4%.

В заключение експертите смятат, че 2012 г. също ще бъде тежка за пазара на офис площи. Въпреки очакваното увеличение на потенциалните наематели, повечето от тях изобщо не планират разширяване, а само подобряване на ефективността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
fallback