fallback

Британските банки рязко свиват кредитирането за сектора на имотите

В последните три месеца Eurohypo и Société Générale обявиха, че няма да отпускат нови заеми за фирми от имотния бранш

15:46 | 09.12.11 г.

Кредитирането за компаниите в сектора на имотите във Великобритания се очаква да се свие до нива, невиждани от началото на кризата, пише The Financial Times.

Резултатите от проучване на De Montfort University показват, че делът на британските банки, които са готови да кредитират строителни фирми и инвеститори в имоти, се е свил до 43%.

В последните три месеца Eurohypo и Société Générale обявиха официално, че няма да отпускат нови заеми за фирми от сектора на имотите. Други кредитори, които все още не са се изтеглили от сегмента, обмислят да ограничат кредитирането, като са готови да направят изключение само за първокласните обекти.

Банките на Острова притежават около 10 хил. проблемни кредита, обезпечени с имоти, на стойност над 24 млрд. паунда, което е 13% от общия обем на отпуснатите кредити в страната.

Бил Макстед, който е един от авторите на доклада, посочва, че според кредитиращите организации ликвидната криза се е изострила заради дълговите проблеми на държавите от еврозоната, тъй като банките спряха да се кредитират взаимно.

Участниците в проучването смятат, че само увеличаването на доверието в икономиката и устойчив ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) ще подействат като сигнал за възстановяване на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 06.09.22 г.
fallback