fallback

Инвеститори, а не купувачи на първи дом, вече движат жилищния пазар на Острова

Достъпът на обикновения британец до пазара на имоти остава ограничен, докато инвеститорите разширяват портфейлите си въпреки кризата и ръста на цените на имотите във Великобритания

13:18 | 09.12.11 г.

Пейзажът на някога процъфтяващия пазар на жилища във Великобритания се променя. Купувачите на първи дом, които по-рано бяха основната движеща сила на пазара, постепенно отстъпват мястото си на инвеститорите, пише The Wall Street Journal.

Според резултатите от проучване на Кралския институт на лицензираните оценители сред инвеститори търсенето на жилища под наем, реалните наемни нива, очакванията за бъдещите ръстове на наемите и възвращаемостта са се повишили за трите месеца до края на октомври.

За купувачите на първо жилище ситуацията обаче никак не е розова.

Данни на Съвета на ипотечните кредитори показват, че за средностатистическия купувач на първи дом затегнатите условия за кредитиране са фактор, който продължава да ограничава достъпа до жилищния пазар. За едногодишния период от януари 2008 г. до януари 2009 г. кредиторите са свили размера на финансирането от средните 90% от стойността на сделката до 76 на сто, показват резултатите от проучването.

Въпреки че през последните месеца размерът на изискваната първоначална вноска леко намалява, в момента кредиторите са склонни да отпускат на купувачите средства средно за около 80% от стойността на имота.

От началото на 2008 г. досега обаче, въпреки кредитния срив, инвеститорите в имоти са увеличили портфейлите си.

В опит да помогне на купувачите на първо жилище да се върнат на пазара, финансовото министерство във Великобритания обяви миналата седмица, че може да се предлагат държавни гаранции за ипотечните кредити, като ще се изискват само 5% депозит от потенциалните купувачи. Планът също така цели да увеличи жилищното строителство в страната, което е изключително недостатъчно през последните години и оказва постоянен натиск за увеличаване на цените.

Тези планове обаче са в съвсем начална фаза и по тях все още се работи. Това означава, че купувачите на първи дом ще продължат да водят тежка борба за мястото си на скъпия пазар на жилища във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 04.09.22 г.
fallback