fallback

Не очакват значителен ръст в новите търговски площи в Западна Европа преди 2013

Новите проекти се сблъскват с отслабващо потребление и икономически спад

14:41 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Търговски център в Испания. Снимка: Plaza Norte 2

Обемът от новозавършени търговски площи в големите европейски пазари през 2011 г. остана ограничен, като значителен ръст не се очаква преди 2013 г., сочи нов доклад.

Наред с трудностите, свързани с проектното финансиране, стартирането на нови проекти в момента е затруднено от отслабващото потребление и икономическото забавяне, се казва в проучването на BNP Paribas Real Estate, с което Investor.bg разполага.

Броят на забавените и дори отложените проекти остава висок, като предприемачите все повече се фокусират върху реновиране или разширение на съществуващите търговски центрове. Сега повече от всякога потребителите са решаващи за бъдещето на всеки търговски център; тези от тях, които са добре позиционирани, със стратегическа локация и добър дизайн, отварят с по-висока заетост.

Очевиден е спадът в темповете на изграждане в сегмента във Великобритания. За 2011 г. общият обем от нови проекти се очаква да бъде едва 260 хил. кв. м, или около една трета в сравнение с този от 2008 г.

Расте активността в Германия, като за следващите години са планирани редица проекти, тъй като предприемачите са окуражени от устойчивостта на германската икономика и растящото търсене на търговски площи.

След отворените 126 хил. кв. м през 2010 г., предлагането на модерни площи ще се увеличи с още 200 хил. през 2011 г.

Устойчивост показва и пазарът във Франция, който благодарение на добрите търговски обороти, поне на първокласните локации, наемите не отчетоха понижения. След спада през 2010 г., обемът от проекти в процес на изграждане, планирани за тази и другата година, се покачва.

Изключително малко остават и новите площи в Испания, в сравнение с 2008 г. Следващия по-мащабен проект с площ от 90 хил. кв. м е планиран да отвори през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
fallback