fallback

Цените на жилищата в Сингапур може да паднат с около 25% в следващите 3 години

Непродадените и ненаети нови жилища ще оказват натиск върху цените, посочват експерти

10:34 | 01.12.11 г.

Анализатори очакват значителен спад на цените на пазара на жилища в Сингапур през следващите три години, съобщава онлайн изданието PropertyCommunitw.com.

Според Daiwa Research цените биха могли да се понижат с от 22 до 26%. "Смятаме, че спадът на жилищния пазар може да продължи няколко години заради предстоящото забавяне на икономическия растеж през 2012 г. и продължаващата глобална икономическа несигурност", обяви компанията в свой доклад.

От края на следващата година структурни проблеми, като например бързото натрупване на непродадени имоти на основния пазар и незаети жилища под наем, ще влияят най-силно върху цените на жилищата и на наемните нива в продължение на няколко години.

В края на септември обемът на новите жилища на пазара в Сингапур удари най-високото си ниво отпреди настъпването на глобалната финансова криза - 86 322 жилища, като само 43% от този обем, или 37 114 жилища, са били продадени.

В същото време друго изследване, проведено от сайта за имоти iProperty, показва, че близо 57% от купувачите на жилища в Сингапур смятат, че правителството ще успее да оправдае очакванията за „охлаждане“ на пазара на общински жилища през следващите пет години.

Близо 19,9% от участниците в проучването са на мнение, че цените ще се стабилизират до година-две, а други 37% смятат, че период от три до пет години е реалистичен за стабилизиране на цените на общинските жилища. Почти 32 на сто от анкетираните обаче посочват, че цените никога няма да се стабилизират и са нужни по-радикални мерки за охлаждане на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 03.09.22 г.
fallback