fallback

Кризата настигна хотелиерите на трите основни пазари в Европа

В Лондон, Париж и Амстердам приходите и брутната оперативна печалба от стая намаляват през октомври, показват данни на HotStats и TRI Hospitality Consulting

11:59 | 30.11.11 г.

Хотелиерите в Лондон, Париж  и Амстердам са регистрирали спад на общия приход и брутната оперативна печалба от хотелска стая през октомври, показва последното изследване HotStats на компанията TRI Hospitality Consulting, цитирано от онлайн изданието Property Magazine. 

"За първи  път от октомври 2009 г. сме свидетели  на спад на месечния доход  и печалба за трите водещи  хотелиерски пазара в Европа, следени в нашето изследване", коментира Джонатан Лангстън, управляващ директор на TRI Hospitality Consulting.

"Забавеният  икономически растеж в Европа  започва да засяга хотелиерите.  През изминалите две години  възстановяването вървеше с доста  добри темпове, но сега изглежда, че търговията ще се влоши, поне за следващите няколко месеца", допълва Лангстън.

Въпреки че данните показват стабилен ръст на приходите на стая, общите доходи и оперативната печалба на стая на годишна база за Лондон, Париж и Амстердам, налице е спад на общата стойност на търсенето от страна на бизнеса (корпоративния и конферентния пазар) през октомври.

Най-голям е  спадът на брутната оперативна печалба  на стая в Париж (-10,6%). Въпреки че заетостта на стаите е нараснала  с 2,1 процентни пункта, средната цена на стая е намаляла с 6,4%, а общите приходи на свободна стая - с 4,3%.

Спад на цените се наблюдава както при туристическия, така и при сектора на бизнес туризма, като най-голям е спадът при корпоративния сектор (-9,4%).

Пазарът в Амстердам, където от началото на 2010 г. се наблюдава сравнително добър ръст на печалбата на месечна база, също бележи по-ниска брутна оперативна печалба на стая през октомври (-9%). По-високите цени в туристическия бранш не успяват да компенсират по-ниските доходи от стая заради двуцифрения спад на цените за корпоративния и конферентния сектор. Брутната оперативна печалба на стая в Лондон е по-добра  от тази в Париж и Амстердам, като спадът там е с 3,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 26.08.22 г.
fallback