fallback

Цените на жилищата на Острова с ръст за трети пореден месец през ноември

Очаква се цените да регистрират лек спад през следващите 12 месеца заради икономическото забавяне, смятат от Nationwide

15:00 | 29.11.11 г.

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили през ноември въпреки слабата икономика, но активността на пазара на имоти в страната остава ниска, показват данни на Nationwide, цитирани от Ройтерс.

Според компанията по-вероятно е обаче в следващите 12 месеца цените на жилищата на Острова да отчетат спад.

Сезонно изгладените данни показват, че през ноември спрямо октомври цените на жилищата във Великобритания са се покачили с 0,4%, което е трети пореден месец на ръст. На годишна база е отчетено повишение на цените от 1,6% при очакван ръст от 1,3%.

“В последните месеци цените на жилищата в страната показаха учудваща устойчивост въпреки влошените икономически перспективи. Очаква се обаче икономическото възстановяване на Великобритания да се забави значително през 2012 г., затова и цените е по-вероятно да регистрират лек спад през следващите 12 месеца”, посочват от ипотечната компания.

Сделките с недвижими имоти на Острова остават на нива значително по-ниски отпреди кризата, посочват експертите.

В понеделник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че Великобритания може отново да изпадне в рецесия през 2012 г.

В тази връзка правителството обяви план на стойност 400 млн. паунда за подпомагане на строителните предприемачи и купувачите на първо жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 18.08.22 г.
fallback