fallback

Бизнес имотите в Полша - безопасното убежище за инвеститорите в ЦИЕ

Въпреки че сегментът устоява на сътресенията в Европа, не е застрахован от свиване на финансирането, предупреждава експерт

10:45 | 29.11.11 г.

Пазарът на бизнес имоти в Полша устоява на икономическите сътресения, обхванали Европа. Затова сегментът се счита за безопасен за инвестиции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), пише онлайн изданието Warsaw Business Journal.

Основните играчи в сектора на бизнес имотите в Полша посочват, че секторът гарантира стабилни инвестиции и възвращаемост.

“Въпреки несигурната икономическа ситуация инвестициите в бизнес имоти в Полша гарантират стабилни приходи и дългосрочни сделки”, обяснява пред изданието Илай Алрой, председател на надзорния съвет на Globe Trade Centre. По думите му интересът от страна на потенциални инвеститори е огромен.

“Полша определено се откроява на фона на другите страни и в региона, и в цяла Европа”, допълва Алрой. “Това е един стабилен пазар и кризата показа, че той е по-устойчив на макроикономически сътресения заради големите мащаби на вътрешния пазар. Варшава има отлични перспективи за развитие и в търговските, и в офис площите”, заключава той.

Силният интерес към Варшава от частни и институционални инвеститори в имоти се потвърждава и от Джон Банка от Colliers International. Това според него насърчава силно активността на строителните предприемачи.

Агата Бжежинска от Neinver Polska обаче отбелязва, че и в Полша намалява готовността на финансовите институции да финансират строителния бранш. За да сведат до минимум инвестиционния риск, банките все повече затягат условията за кредитирането на строителни компании, което може да доведе до забавяне в сектора на имотите, посочва Бжежинска.

Според нея други фактори, които биха довели до забавяне на сектора, са намаляването на покупателната способност и валутните рискове. По думите й има много предприемачи, които и в момента плащат за неразумните решения, които взеха през 2007 и 2008 г., когато беше строителния бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 06.09.22 г.
fallback