fallback

Забавени плащания мъчат строителните компании в Китай

Значително е намаляла инвеститорската активност на пазара на земя

15:50 | 25.11.11 г.

Снимка: Ройтерс

Около 80% от строителните компании в Китай имат несъбрани вземания от инвеститори. Плащанията се бавят заради забавянето на темповете на растеж на строителството и продажбите на жилища, пише Bloomberg, като се позовава на доклад на Credit Suisse Group.

Резултатите от проучване на финансовата институция показват още, че се увеличават инвеститорите в строителство в Китай, които искат да забавят строителните работи. Около 27% от изпълнителите на строителство са получили такова искане, докато преди три месеца само 13% от строителните фирми са посочили, че им е възложено да проточат сроковете за изпълнение на работата.

„Корекцията на китайския пазар на имоти едва започна. Предстои да се забавят строителството и продажбите“, коментира анализаторът от Credit Suisse Уънхан Чън. „Заради мудния пазар и затегнатата кредитна среда очакваме паричните потоци на строителите да се влошат допълнително“, допълва той.

Инвеститорите значително са намалили активността на пазара на земя. China Securities Journal съобщи, че за първите 10 месеца на годината сделките със земя са се сринали с 42% спрямо аналогичния период на миналата година.

Освен това най-големите играчи в сектора се отдръпват от пазарите на земя в големите мегалополиси и предпочитат да инвестират в по-малките градове, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
fallback