fallback

Строители в Хонконг продават имоти и емитират нови акции в търсене на свежи пари

Нарастващите разходи за обслужване на кредитите за предприемачите може да доведат до по-конкурентни цени на пазара, смятат анализатори

12:48 | 24.11.11 г. 1

Строителните предприемачи в Хонконг се опитват да ускорят продажбите на жилища и дори обмислят емитиране на нови акции, за да наберат алтернативни средства за финансиране на проектите си заради скъпите кредити, пише Bloomberg.

Банките в Хонконг затегнаха кредитирането за имотната индустрия, след като значително нарасна търсенето на финансиране от страна на китайски компании и банковият регулатор в мегалополиса се намеси категорично на пазара.

Цената на заемния ресурс се повиши допълнително, след като европейската дългова криза принуди някои от международните кредитори да се оттеглят от региона, пише в доклад на Barclays.

Предприемачи в Хонконг трябва да рефинансират синдикирани кредити за над 6 млрд. долара през 2012 г. и за още близо 5 млрд. долара през 2013 г., показват още данните на Barclays. Средната цена на синдикираните кредити за най-големите компании е нараснала до около 150 базисни пункта през октомври, докато през 2007 г. беше под 50 базисни пункта.

Според британската банка ускоряването на продажбите на жилища може да се изтълкува като осъзнаване на нарастващите разходи за обслужване на кредитите. Това според анализаторите може да доведе и до по-конкурентни цени на пазара.

Статистиката показва, че новите жилища в Хонконг се продават с 20% по-скъпо в сравнение със старите, дори когато се намират в един и същи квартал. По времето на пика на пазара в началото на годината обаче новите жилища се търгуваха с около 50% повече спрямо старите, коментират анализатори от Midland Holdings.

Цените на жилищата в Хонконг се смъкнаха до най-ниското си ниво от повече от шест месеца насам през октомври, а стойността на сделките намаля наполовина спрямо октомври миналата година, след като местното правителство предприе мерки за „охлаждане“ на пазара, посочват от Barclays, като прогнозират, че спадът в цените може да достигне 30% до 2013 г.

Според финансовия секретар на Хонконгския специален административен район Джон Цанг спадът в цените не е задоволителен. Управителят на района Доналд Цанг пък изрази опасения, че икономиката на града е силно засегната от европейската дългова криза. През следващата година се очаква икономическият растеж да се забави до 2%, като тази година ръстът на брутния вътрешен продукт ще достигне 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
fallback