fallback

Британците се изправят пред дилема дали да продадат ваканционните си имоти

Отслабеното евро повдига въпроса дали да се излезе от губещите пазари в еврозоната с по-малка загуба

11:07 | 24.11.11 г.

Хиляди британци притежават ваканционни имоти в държавите от Европейския съюз, които са най-тежко ударени от дълговата криза – Гърция, Италия, Испания и Португалия. И там, както във Великобритания, цените на имотите падат в последните години, като тенденцията е подсилена от презастрояването в някои от най-популярните туристически дестинации.

Заради силното доскоро евро и по-слабия паунд британските собственици бяха защитени от тези спадове в цените и дори успяваха да си докарат някакви приходи от инвестициите си. Сега обаче дълговата криза удари тежко и единната европейска валута, затова възниква въпросът дали не е време британците да продадат имотите си в еврозоната, пише Telegraph.

Основният проблем е дали еврото ще задълбочи спада си на валутните пазари. Дилемата на британеца, инвестирал във ваканционен имот, е дали да продаде сега на по-ниска загуба или да изчака по-добри времена.

Разбира се този въпрос много зависи от това къде се намира имотът, както и кога е купен. Например британците, които притежават вила в Тоскана, Италия, или в Прованс, Франция, могат да разчитат, че инвестицията им ще устои дори и при по-силни спадове на еврото.

Не така обаче стоят нещата с инвестиралите във ваканционен имот в Гърция или Испания. Изчисления на HiFX сочат, че британците, които са закупили втори дом в Испания по време на пика на цените през 2007 г., сега се намират в точката на изравняване, след като се вземат предвид поевтиняването на имотите и промяната във валутните курсове.

Ако поевтиняването на еврото продължи обаче тази инвестиция много бързо може да донесе на собствениците на имотите загуба от поне 10%.

Въпросът за излизане от инвестицията в имот е особено валиден за собствениците на втори дом в Гърция, тъй като все повече се засилват спекулациите за излизане на страната от еврозоната, предупреждават брокерите от HiFX. Ако страната напусне валутния съюз, това би имало катастрофални последствия за цените на имотите в региона и дори обърнати в британски лири недвижимостите на британците няма да струват почти нищо, предупреждават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 03.09.22 г.
fallback