fallback

Предкризисните цени на жилищата във Великобритания ще останат мираж

Банките вече не са склонни да отпускат големи ипотеки и финансирането в сектора не е достатъчно за бум на пазара, констатира централен банкер от Острова

16:43 | 23.11.11 г.

Цените на жилищата във Великобритания няма да се възстановят до предкризисните нива, прогнозира Дейвид Майлс, член на комисията по монетарна политика на централната банка на страната, цитиран от Telegraph.

Според Майлс „хората вероятно ще трябва да изчакат до 40-те си години, за да си купят собствено жилище, тъй като банките вече не отпускат големи ипотеки“. Така купувачите няма да разполагат с достатъчно финансиране за инвестиции в имоти, за да предизвикат бум на пазара, подобен на предкризисния, а ще изчакат повече време, за да акумулират по-големи спестявания.

Дейвид Майлс обаче посочи, че не бива да има съжаления за състоянието на жилищния пазар на Острова. Той допълни, че икономиката на страната би била далеч по-стабилна, ако британците бяха по-малко зависими от цените на имотите и лихвите по ипотеките.

Майлс посочи, че наемателите винаги са по-гъвкави и „по-лесно могат да се преместят заради работата си“. Заради желанието за собственост в отделни региони на Великобритания има риск от повишаването на структурната безработица, коментира още Майлс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 03.09.22 г.
fallback