fallback

Продават принудително проблемни имоти за 1 млрд. долара в Австралия

Банките в страната предпочитат да реализират обезпеченията по "лоши" кредити, но отказват да финансират потенциални купувачи и сами затварят омагьосания кръг

12:10 | 23.11.11 г.

Проблемни имоти за поне 1 млрд. долара са обявени принудително за продажба в Австралия, след като банките в страната затегнаха кредитирането за изпаднали в затруднение инвеститори и предприемачи, пише електронното издание smh.com.au, като се позовава на анализ на CBRE.

„Банките вече имат консервативен поглед върху строителните проекти в определени региони, особено в Куинсланд и по крайбрежието“, коментира Скот Грей-Спенсър от регионалното подразделение на компанията за обслужване на частни клиенти.

„Проблемните имоти, които са обезпечения по кредити, са изключително бреме за банките. Някои от тях обаче са склонни да направят компромис и да пренебрегнат съотношението размер на отпуснатото финансиране/оценка на имота, стига инвеститорите да си покриват вноските. Само че все повече финансови институции вече не са склонни да изчакват инвеститорите и предприемат принудителни продажби“, допълва той.

Някои от проблемните имоти, обявени за продан, са със сериозно занижена оценка, но финансовите институции предпочитат по-бързо да „изчистят“ балансите си.

Експерти посочват, че недовършените строежи са най-тежки за продажба. Интерес към подобни проекти има, но пък банките, които искат да се „прочистят“ от проблемните кредити, не са никак склонни да кредитират потенциалните нови купувачи и така затварят един своеобразен омагьосан кръг.

„Вместо това банките трябва да подкрепят платежоспособните купувачи, да работят активно с тях, а не да чакат по-добри времена“, коментира Джон Дуайър, експерт в продажбата на активи при обявяване на несъстоятелност.

По думите му в момента пазарът предлага отлични възможности за инвеститорите, които разполагат с пари в брой. „Строителите получава пари лесно, когато беше пика на пазара. Сега обаче те ще бъдат последните, които биха получили финансиране“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 01.09.22 г.
fallback