fallback

Учени очакват Китай да разхлаби рестрикциите за пазара на имоти догодина

Резкият спад на цените би забавил икономическия растеж на страната до под 9%, изчисляват от Народния университет на Китай

16:35 | 22.11.11 г.

Китай може да разхлаби контрола върху пазара на недвижимите имоти през второто тримесечие на 2012 г., тъй като резкият спад на цените ще понижи икономическия растеж до под 9% - една негласна, но ключова за Пекин цел, пише в доклад на Народния университет на Китай, цитиран от MarketWatch.

Корекцията на пазара набира скорост, а общият спад на обема на сделките, както и на цените и инвестициите, ще бъде усетен през първото тримесечие на следващата година, пише в документа, който е публикуван в държавното издание China Securities Journal.

"Като се има предвид обаче, че местните власти разчитат основно на продажбите на земя за финансови приходи, както и границата от 9% за икономическия растеж на Китай, то корекцията в сектора на имотите няма да надхвърли 25%", пише в доклада.

Според университетските изследователи опасността от срив на пазара дори при 25-процентно понижение на цените е малка. "В основата си тази корекция в сектора на имотите се движи по-скоро от политики, отколкото поради влошените баланси на строителите. Тя няма до доведе до системен риск и масови разпродажби в сектора", твърдят авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
fallback