fallback

Разходите за наем на логистични площи в Европа се свили с 1,4% през годината

Най-евтини са логистичните площи в Марсилия, а най-скъпи - в Лондон Хийтроу, според доклад на глобален консултант

12:55 | 22.11.11 г.

С 1,4% са намалели разходите за наем на логистични площи на основните европейски пазари от началото на годината, показват резултатите от проучване на DTZ. Основната причина за свиването на разходите за наем на логистични площи според консултантската компания е несигурната икономическа обстановка, която оказва натиск върху търсенето и наемните нива.

Средногодишните разходи за наем на кв. м в Европа са 85 евро, пише в доклад на компанията. В държавите от Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург) и Южна Европа разходите за наем на логистични площи са под средното за континента, а във Великобритания и Скандинавските страни – над средното ниво, посочва се в доклада.

За втора поредна година наемателите в Марсилия се радват най-ниски разходи за наем на логистични площи – 50 евро/кв. м средногодишно. Около това ниво се колебаят още наемните нива в Брюксел, Антверпен, Будапеща и Букурещ, посочват експертите.

Наемните нива в Дъблин, който до 2010 г. беше в топ 5 на най-скъпите пазари на логистични площи, са регистрирали най-съществен спад през годината, допълват от консултантската компания.

Най-скъпата локация в Европа е Лондон Хийтроу, където средногодишните разходи за наем на логистични площи са 217 евро/кв. м. Наемните нива там са регистрирали и най-рязък ръст от началото на годината досега.

Силно търсене на логистични площи се очаква на традиционните пазари, каквито са Антверпен, Ротердам и Варшава, смятат експертите. Компанията прогнозира, че най-бързо растящият пазар на логистични площи в Европа ще бъде Манчестър.

По-значителни увеличения на разходите за наем на логистични площи през 2012 и 2013 г. се очакват на пазарите, които са силно засегнати от дълговата криза, каквито са Барселона, Мадрид и Дъблин, но нивата на наемите ще бъдат доста под предкризисните, посочва се в доклада.

По-бавен ръст на наемите на логистични площи се очаква в Готенбург, Копенхаген и Осло, където предлагането на земя за строителство е значително. Това вероятно ще забави покачването на цените на тези пазари в следващите години, посочват още експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
fallback