fallback

Дълговата криза свали средния размер на ипотечните заеми през третото тримесечие

Купувачите в луксозния сегмент, които разполагат с пари в брой, са били по-активни на пазара на имоти в периода юли-септември, отчита кредитен консултант

12:10 | 21.11.11 г.

Средният размер на отпуснатите ипотечни кредити е намалял през третото тримесечие на годината спрямо второто, показват данни на консултантската компания „КредитЦентър“.

Основна причина за тенденцията е кризата в Гърция и Италия, която може да има своето отражение върху бъдещите приходи на българските домакинства. Стабилността, спокойствието и ръстът на пазара, характерни за цялото второ тримесечие на 2011-та година, постепенно отстъпиха на предпазливостта и реализма при клиентите, заключават експертите.

Месец октомври започна с очакваните промоционални оферти за ипотечните кредити. По-голямата част от тях бяха с отстъпки в таксите и комисионите, а по-малко с намаляване на лихвените нива, добавят от консултантската компания.

Активни на пазара през третото тримесечие са били купувачите на по-класни жилища. Тези клиенти в повечето случаи имат достатъчна сума пари в брой, възползват се от изгодните оферти за кредитиране и решават конкретен жилищен проблем.

„Отчитаме намаление на броя клиенти в най-ниския ценови диапазон”, коментира изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев.

„Въпреки че евтините жилища все още заемат най-голям дял от пазара, тяхната абсолютна стойност постепенно пада. За тази група хора стабилността и добрата перспектива са от най-голямо значение, защото и най-слабото намаление или забавяне на възнагражденията ги изправя пред трудности да вържат семейния си бюджет“, допълва той.

Тошев отчита още, че все по-често клиентите искат, теглейки кредита, да си направят и застраховка живот с покритие на риск „безработица”. „Това им дава повече сигурност и спокойствие, че ще се справят с погасяването на кредита и при евентуални проблеми с работа и доходите“, заключава той.

През октомври средният за страната размер на изтеглените ипотечни кредити е 34 298 евро, отчитат консултантите, като най-голям е средният размер за София (38 520 евро) и Варна (30 960 евро).

Продължава да расте делът на клиентите с по-ниски доходи, които предприемат теглене на ипотечен кредит, както и на най-младите кредитополучатели (от 18 до 25 години), отчитат още експертите.

Девет от всеки десет ипотечни заема са изтеглени с цел покупка на жилище, като клиентите предпочитат срокът за изплащане да бъде от 16 до 20 години, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 08.09.22 г.
fallback