fallback

Банките в Испания притежават непродаваеми активи за 30 млрд. евро

Експерт очаква цените на имотите в страната да паднат с още 15-20% в следващите до три години

12:30 | 18.11.11 г. 3

Испанските банки притежават „непродаваеми“ активи за 30 млрд. евро, посочва Пабло Кантос, съветник за риска на Banco Santander и пет други банки в страната, цитиран от Bloomberg.

“Разтревожен съм за малките и средни банки, чийто бизнес е 100% в Испания и изцяло разчита на растежа на пазара на недвижими имоти“, коментира Кантос. По думите му Испания вероятно ще остане с четири големи банки заради натиска да бъде редуциран обезпеченият с имоти дълг.

Кредитите, обезпечени с имоти, които са отпуснали испанските банки, възлизат на 308 млрд. евро. Около половината от тях се определят от централната банка на страната като „проблемни“.

Испанската централна банка миналата година затегна правилата, така че всички кредитори да заделят по-големи резерви. Освен това институцията оказва сериозен натиск върху банките да продават активи, а не да чакат пазарът да се възстанови от кризата.

Този натиск ще се засили, ако лидерът на десноцентристката „Народна партия“ Мариано Рахой спечели изборите и стане премиер. Той се закани да „разчисти и преструктурира банковата система“, като реформите ще бъдат негов основен приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
fallback