IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оскъдността на земеделската земя я превръща в добра дългосрочна инвестиция

Това е начин за диверсифициране на портфейлите извън финансовите пазари, към който вече се насочиха Джордж Сорос и Джим Роджърс, пише Ройтерс

14:05 | 16.11.11 г. 24
Оскъдността на земеделската земя я превръща в добра дългосрочна инвестиция

Има един стар израз - където е калта, там е златото. При 7 млрд. души в момента на планетата, които трябва да бъдат изхранени, да вложите парите си в земя и земеделие може да се окаже дългосрочна инвестиция, която си струва да се обмисли, пише в свой материал Ройтерс.

Компанията със сигурност ще ви хареса. През последните години известни инвеститори като Джим Роджърс и Джордж Сорос са направили вложения в обработваема земя.

Какво прави земеделската земя привлекателна? При нея предлагането е ограничено и може да стане още по-оскъдно с глобалното затопляне, изтощаването на терените и развитието. А при увеличаващото се население ще е нужна повече обработваема земя.

Нещо повече, това може да е начин да диверсифицирате портфолиото си далеч от финансовите пазари, разтърсвани от страховете за световна дългова криза.

Златото е една от алтернативите, но обработваемата земя може да се превърне в по-добър дългосрочен залог. За разлика от ценните метали можете да я отдадете под наем или да я използвате за земеделие или животновъдство.

Макар че донякъде са подтиснати от настоящата слабост на икономиката, цените на земеделските земи в САЩ са нараснали с 40% от 2004 г., сочат данни на американското министерство на земеделието.

Последният ръст в цените на суровините осигури покачване и на цените на селскостопанската продукция. Лихвените проценти също са относително ниски, което допълнително подкрепя тенденцията за по-високи цени на суровините.

А когато има проблеми с времето в големи земеделски региони като американския Среден Запад или руския зърнен пояс, често следва повишаване на цените, свързано с предлагането.

Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
"За повечето инвеститори фондовете, които влагат средства в земеделски суровини и фермерство, са добър начин за ограничена експозиция, а са и достатъчно ликвидни, за да бъдат продадени лесно. Те не правят директна взаимовръзка с цените на земята, а са склонни да следват цените на обработваемата земя."Това е една добра форма на инвестиция с малко средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
"За повечето хора обаче е трудно да закупят парцели първокачествена земеделска земя. Трябва да разберете колко плодородна е земята, цената на акър и съответните разходи по наемането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
"Макар че донякъде са подтиснати от настоящата слабост на икономиката, цените на земеделските земи в САЩ са нараснали с 40% от 2004 г., сочат данни на американското министерство на земеделието."" Стойността на земеделската земя в Средния Запад се повиши с 20% само през четвъртото тримесечие на 2010 г."В България вече няма Аграрен доклад (защото в бюджета няма средства за това), за да съотнесем нашите показатели с тези статистики, но мога да кажа че:За периода 2005-2011 цената е скочила с 200 % (от 150/200 до 400/550), което прави над 20%/годишноОт началото на 2011 до сега с над 50% (от 300/350 в края на 2010 до 400/550)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
Danny666
преди 12 години
ГЛУПОСТИ !!!! Я питайте драскача Мариянчо той ще ви обясни :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още