fallback

Американците, които искат всичко

Въпреки кризата и безработицата американците продължават да харчат повече, отколкото могат да изкарат, за да се опитат да се доближат до бленувания луксозен начин на живот

12:51 | 16.11.11 г. 9

До статия на CNBC стои реклама, която е олицетворение на Америка на 21 век: Искаме всичко, но не можем да си го позволим, пише Forbes. На сантиметри от заглавието, от което се разбира, че повечето собственици на жилища в САЩ дължат повече от реалната стойност на имотите си, има снимка на гол до кръста, наблъскан с анаболи 72-годишен мъж с тялото на Арнолд Шварценегер, когато е бил 35-годишен. Той продава Cenegenics, лекарство против стареене, което струва около 1 000 долара месечно.

Според резултатите от ново изследване на Wall Street Journal и NBC 53% от американците вярват, че дълговете и дефицитът трябва да бъдат съкратени значително, но също толкова са на мнение, че данъците не бива да бъдат повишавани. Също 53% от американците смятат, че влиянието на банките и корпорациите трябва да бъде ограничено, но регулациите за бизнеса трябва да бъдат разхлабени. С други думи, американците наистина искат всичко.

През 80-те години на миналия век Опра Уинфри каза една прословута фраза за невероятния си успех: "Вярвам, че човек може да има всичко, но не веднага и наведнъж". Барак Обама пък емоционално призна, че всъщност човек никога не може да има всичко. Реалният свят не е свят на "Да, ти можеш!", а на "Може би можеш".

Дълбоко в същината си средностатистическото американско семейство бленува лукса повече, отколкото живеещите в лукс в Бевърли Хилс. Повечето от американците разполагат с годишни доходи от около 53 000 долара. Подобна сума е далеч от парите, с които разполагат хората от Родео Драйв и Парк Авеню. От 1979 г. насам бедността в Масачузетс, Тексас и много други щати постоянно нараства, показва статистиката. А доходите на едва 1% от американското население са се увеличили с внушителните 275% от 1979 г.

Не че любителите на лукса не могат да си позволят повечко лукс - напротив. Много от тях карат чисто нови коли, носят часовници Tag Heuer и са ходили на Карибите. Само че са теглили големи заеми за това. По-голямата част от тълпата по Медисън авеню също може да си позволи да пазарува от магазините там, но също го прави на кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 16.11.11 г.
fallback