fallback

Ниският икономически ръст – най-големият риск за глобалния пазар на имоти

Търговският сегмент изглежда най-стабилен на фона на глобалната икономическа несигурност

12:35 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Изображение: sxc.hu

Ниският икономически ръст ще бъде най-големият риск за пазара на имоти по света през следващите една-две години. Това е мнението на Патрик Съмър, директор в Henderson Global Investors, цитиран от Fundsupermart.

Според него опасенията от рецесия в някои държави също се прибавят към негативната обстановка на много пазари по света.

Съмър уточнява, че бизнес доверието и доверието на банките към пазара няма да се повиши докато политиците не решат основните проблеми в Европа и в САЩ. В резултат на това финансовите институции ще останат предпазливи към кредитирането, което създава значителни пречки за ликвидността в сектора.

Според него ако в еврозоната има малко повече сигурност това ще окаже благоприятно влияние върху целия глобален пазар на имоти и ще доведе до значително подобрение в книжата от сектора на имоти в Азия.

Той е на мнение, че някои пазари в момента са подценени основно поради икономическата несигурност.

Жилищният пазар е изключително слаб в САЩ, някои европейски и някои азиатски страни.

Офис сегментът също е слаб и малко пазари се очаква да отчетат ръст, отново поради ниското доверие на бизнеса.

Търговският сегмент се очертава като по-устойчив и това се вижда от представянето на търговските центрове в редица страни по света. Той определя сектора на търговските имоти като „силен“ в Азия, „стабилен“ в САЩ и „учудващо добър“ в някои европейски страни.

Той казва, че слабият пазар на покупки на жилища в САЩ е довел да активен наемен пазар и днес има 10% повече наематели в сравнение с техния брой преди четири години.

По отношение на книжата от сектора на имотите в САЩ Съмър казва, че те са значително подценени и се търгуват при отстъпка от средно 15% спрямо нетната стойност на активите. Понижаващите се стойности на имотите са причина настроението в целия сектор да е песимистично.

Той обаче каза, че сентиментът в САЩ може да се подобри изключително бързо и американският пазар излиза от рисковия период по-бързо в сравнение с общите очаквания.

В Азия също има тенденция към негативно отношение спрямо жилищния пазар, която маскира целия сектор на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 20.08.22 г.
fallback