fallback

Прогнозират рязък скок на възбраните върху хотели в САЩ

Финансирането продължава да е най-голямата пречка за продажбите и строителството на хотели, според експерти

14:22 | 10.11.11 г.

Огромно увеличение на възбраните върху хотели в САЩ очаква строителният предприемач Робърт Соненблик, цитиран от Bloomberg. Основната причина - наближаването на сроковете за погасяване на кредитите и оскъдното налично финансиране, допълва Соненблик.

Вълната от ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти, които се нуждаят от заместващи заеми, "ще бъде почти катастрофален проблем", смята предприемачът. "Крайният резултат от всичко това ще бъде огромно увеличение на възбраните върху хотели", заяви той на конференция за недвижимите имоти, организирана от Bloomberg в Ню Йорк.

През следващите 12 месеца изтича срокът за погасяване на 21,7 млрд. долара по ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти. Тези дългове трябва да бъдат рефинансирани, посочват от Realpoint, които изготвят рейтинги на ценни книжа. В най-добрия случай едва една трета от тях ще бъдат рефинансирани, а много имоти ще бъдат иззети от кредитори, прогнозира Соненблик.

Хотелиерският сегмент беше един от първите, които се възстановиха след срива на Lehman Brothers Holdings Inc. през 2008 г., благодарение на възстановяването на бизнес пътуванията и туризма. Кредитирането за сегмента в САЩ през третото тримесечие пък е нараснало пет пъти спрямо същия период на миналата година, показват данни на  Асоциацията на ипотечните банкери.

Най-добре се представят луксозните хотели в големите градове на САЩ като Ню Йорк, Бостън и Сан Франциско. Нивото на запълняемост при тях от началото на годината възлиза на 71% спрямо 62% за сектора като цяло, сочат данни на Smith Travel Research Inc.

Въпреки ръста на резервациите, финансирането продължава да е най-голямата пречка за продажбите и строителството на хотели, коментира Джейсън Померанк, съсобственик на компанията Thompson Hotels, която притежава бутикови хотели в градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и в Маями Бийч.

"Традиционото кредитиране все още е изключително затегнато", твърди той. "Купувачите искат да купуват. Продавачите трябва да продават. Някой трябва да направи първата крачка в определен момент", казва експертът.

Вероятността на пазара да се появят хотели под възбрана обезкуражава кредиторите и ги кара да се въздържат от финансиране на ново строителство в сегмента, посочва Иън Шрагър, председател на Ian Schrager Co. и пионер в бутиковото хотелиерство.

"Много е трудно да се строи, когато всички очакват наплив от съществуващи активи на атрактивни цени", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
fallback