fallback

И. Велков: Има глад за финансиране на добри проекти за молове

На фона на чудесните архитектурни предложения, липсва съдържанието на бизнеса, т.е. реалните клиенти, смятат експерти

07:44 | 11.11.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Ситуацията в областта на финансирането на проекти за изграждане на търговски центрове се промени изоснови през последните години. Подобно на общия пазар на имоти, този сегмент също бе засегнат от кризата и последвалите развития в световната и родната икономика. Наред с това сегментът узря, участниците добиха опит и увереност и тези, които останаха на пазара, вече гледат по друг начин на правенето на бизнес.

В резултат на редица фактори финансирането на нови проекти, което преди кризата се отпускаше при сравнително по-либерални условия, в годините преди кризата бе сведено до минимум.

Това доведе до значителни затруднения при някои от инвеститорите да обслужват своите задължения. Някои от новите проекти пък се оказаха в ситуация, в която трябваше сами да се финансират, за да бъдат завършени. Много от планираните проекти за търговски центрове в София и страната пък въобще не бяха започнати.

Иван Велков, управител на „Райфайзен имоти”, обаче има по-различно мнение. По време на конференция за имоти, която се проведе наскоро в столицата, той каза, че има банки, които и в момента подкрепят развитието на проекти, но са станали изключително селективни.

„В момента има глад за добри проекти:, казва той, като уточнява, че въпросът е дали на пазара в България понастоящем има такива проекти.

Нуждата от самоучастие и наличието на сериозен инвеститор е също много важна.

„На фона на чудесните архитектурни предложения, липсва едно от най-сериозните неща – съдържанието на бизнеса“, обяснява той.

Ако ги няма крайните клиенти, които с удоволствие пазаруват и се забавляват, то е логично да няма и финансиране за нови проекти.

Неговото мнение е, че предвид слабото търсене в момента няма глад за нови молове.

„Има изобилие от коментари, че и сегашните са много“, казва Велков, който е бивш  управляващ партньор на консултантската компания Colliers International.

„Всичко е наред, сградите са чудесни (...), но ги няма клиентите или ако ги има не са толкова активни.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
fallback