fallback

Все повече американски младежи избират да живеят с родителите си

Странната за САЩ тенденция се дължи на високата безработица и икономическата несигурност

12:21 | 09.11.11 г. 2

Професионалният баскетболист Анди Ротинс играе за New York Knicks. И живее при родителите си, въпреки че е на 25 години. Върнал се е у дома тази година, в старата си детска стая, с идеята да спести пари.

Ротинс е един от милионите млади американци, които поради една или друга причина се отказват временно от идеята да са независими и да градят собствен дом. Тази иначе странна за Страната на неограничените възможности тенденция става все по-отчетлива заради високата безработица и икономическата несигурност, пише Forbes.

Според данни на Бюрото по преброяването в страната вече 19% от мъжете във възрастовата група 25 – 34 години живеят с родителите си. До 10 на сто се е увеличил броят на жените на същата възраст, които споделят дом с мама и татко. От бюрото посочват, че преди кризата процентите са били съответно 14 и 8 и тенденцията е да продължат да се увеличават.

Дори и при по-младите американци до 24 години да останат в бащината къща като че ли е по-привлекателна опция. Близо 60% от мъжете във възрастовата група 18 – 24 години и половината от жените на същата възраст избират да останат при родителите си. Числата обаче са изкривени, защото в тях влизат и студентите, живеещи в общежития.

Високата безработица в САЩ, която не помръдва от нивото 9%, най-много допринася за избора на американските младежи да живеят с родителите си. Статистиката на министерството на труда в Щатите показва, че приблизително 2 млн. от новозавършилите студенти са без работа и контингентът им продължава да се увеличава.

Неволите на жилищния пазар в САЩ и слабото потребителско доверие също допринасят за картината. Все повече млади потенциални купувачи на имоти се отказват от покупката и предпочитат да изчакат по-добри времена.

Дори и да се решат на покупка на свое жилище обаче, младите американци се сблъскват с рестрикциите при отпускането на кредит. На този фон наемите на основните пазари са във възход, тъй като все по-малко хора искат да имат собствен дом.

Едва ли обаче младите в САЩ ще изберат да обитават едно жилище с родителите си вечно. Вероятно тази тенденция ще се обърне още при първото отчетено подобрение на пазара на труда в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 09.09.22 г.
fallback