fallback

Свободните офиси в София достигат 29%

За трето поредно тримесечие в страната не е отворен нито един търговски център, но следващата вълна молове се очаква догодина, според Forton International

16:00 | 03.11.11 г.

До 1,395 млн. кв. м се увеличи общия обем на офис площите в София, показват данни на Forton International. През третото тримесечие на годината на пазара в столицата са излезли нови 27 300 кв. м офиси, допълват от компанията.

В периода юли – септември свободните площи в София не са претърпели съществена промяна и към момента възлизат на 29%, сочи още статистиката на експертите. „Пазарът  все още се възстановява и продължаваме да бъдем свидетели на сравнително  висок процент свободни площи”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър офис площи във Forton International.

„Сделки има, но те са резултат главно от релокацията на компаниите. Очакваме тази тенденция да продължи и свободните площи в клас А офис сгради да намаляват за сметка на офиси в по-стари и нефункционални сгради”, допълни Кайзеров.

Данните на компанията показват още, че в процес на изграждане са общо 560 000 кв. м нови офиси, от които 88 000 кв. м се очаква да бъдат завършени до края на 2011 година. Около 150 000 кв.м от тях пък ще бъдат отворени до края на 2012 година.

Наемните нива според експертите остават стабилни и на годишна база регистрират само 2% спад в централните бизнес райони и около 5,5% в останалите части на града. Около 7-8 евро на кв. м е средната стойност на офис площите клас Б, докато за клас А наемателите плащат средно 12 евро на квадрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
fallback