fallback

„Отваряне” на жилищата – нов маркетингов похват за успешна продажба на имот

Директната среща между купувачи и продавачи в ден на отворените врати за жилището може да покачи цената на жилището, смятат експерти

08:18 | 04.11.11 г. 6

Ден на отворените врати – това е един сравнително нов за българския пазар на имоти похват за среща между купувачи и продавачи и покупко-продажби на жилища. Този метод обаче може да доведе до договаряне на по-висока от офертната продажна цена на дадено жилище, стига то да е достатъчно атрактивно и с необходимите качества.

Експеримент с „отваряне” на жилища в различни градове на страната са провели през октомври брокерите на Ера България. Изпълнителният директор на компанията Теодора Димитрова обясни, че по този начин клиентите могат да се запознаят на спокойствие с жилището, а продавачите – да си изяснят нагласите на купувачите, които продължават да диктуват тенденциите и условията на пазара.

Консултантите отчитат, че половината от жилищата, участвали в кампанията им „отворени врати” през октоври, са били продадени.

Даниела Кметска, чиято дейност е съсредоточена на пазара в столичния кв. „Младост”, съобщи, че тристаен апартамент в квартала, участвал в кампанията на отворените врати, е продаден с около 5% повече от първоначалната офертна цена, тъй като е привлякъл интереса на значителен брой купувачи. Продавачът е имал възможност да избира измежду няколко предложения на купувачи, които са се конкурирали за жилището.

Интересна тененция, която са забелязали брокерите, е че интерес към жилища, в които се провежда ден на отворените врати, проявяват съседи. Теодора Димитрова обясни, че те не са активни купувачи, но имат интерес към сделка с имот в района, в който живеят, без значение дали искат да инвестират свободните си пари, или да се разширят в по-голямо жилище.

Дните на отворени врати на жилищата обикновено се провеждат в почивните дни, когато хората могат да отделят повече време за по-обстоен оглед на имота. В Европа и по света тази практика отдавна се е утвърдила като атрактивен начин за продажба на имот на добра цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 01.09.22 г.
fallback