fallback

Анализатори отчитат близо 6% спад в цените на жилищата от началото на годината

България е една от петте държави в Европа, където се отбелязва ръст на сделките с недвижими имоти, сочи експертен анализ

15:19 | 03.11.11 г.

С около 6% са паднали цените на жилищата от началото на годината, отчитат от компанията за недвижими имоти "Ера България".

Продажбите и сключените сделки обаче като цяло растат, съобщи изпълнителният директор на компанията Теодора Димитрова.

„В предходните години страната ни демонстрира значителен спад както в ценовите нива, така и в броя на сключените сделки”, коментира Димитрова. През тази година обаче България е една от петте държави в Европа, в които активността на пазара на недвижими имоти е по-висока спрямо 2010 г., поясни тя.

Другите четири държави са Италия, Португалия, Холандия и Румъния.

Данни на компанията показват, че 38% от сключените сделки с имоти се финансират със средства от продажбата на други имоти. Тези купувачи обикновено продават по-малко жилище с цел да се преместят в по-голямо, поясни Теодора Димитрова.

Около 34% от хорага разчитат при покупките на банков кредит, а около 28% - на други източници на средства.

Не са малко и българите, които живеят в чужбина, разполагат със свободни пари и искат да ги инвестират в покупка на жилище в родината, допълни Елена Константинова от "Ера Инвест".

Данни на Агенцията по вписванията показват, че сделките в столицата намаляват. Тази тенденция Теодора Димитрова обясни със свитото предлагане на новопостроени жилища.

Сделките преди кризата основно са се осъществявали с новото строителство. Променените икономически условия обаче доведоха до по-малко предлагане на жилища в нови сгради, особено в централните столични райони, обясни Димитрова.

В провинцията обаче предлагането остава изключително разнообразно. Сериозни разлики има и в цените. Данните на експертите показват, че най-високи са средните цени на жилищата във Варна, а най-ниски – във Видин, Плевен, Кюстендил и в други градове, където търсенето остава слабо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 07.09.22 г.
fallback