fallback

Разходите за жилищата с най-голям дял в потребителските разходи в ЕС

Увеличението на разходите за жилищата може да се разглежда като директно последствие от нарастващите разходи за енергия, посочват експерти

10:37 | 03.11.11 г.

Разходите на домакинствата в Европа, свързани с жилищата, значително са се увеличили в последното десетилетие и представляват най-голям дял от потребителските разходи в Европейския съюз (ЕС), показват данни на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Докладът на института ще бъде официално представен днес, по време на международна среща за жилищните политики в Ротердам, Холандия.

Резултатите от проучването на експертите сочат, че в държавите с по-висок доход на глава от населението се харчат повече средства за жилищата. В 21 от общо 27-те държави-членки на ЕС потребителските разходи, свързани с жилищата, имат най-висок дял в разходите на домакинствата като цяло, показват данните в доклада.

Растежът на разходите за жилищата може да се разглежда като директно последствие от нарастващите разходи за енергия. Това за пореден път доказва необходимостта от повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд, посочват експертите.

От друга страна обаче нарастването на разходите за жилищата може да се изтълкува като знак, че купуването на собствен дом е приоритет за много от гражданите на ЕС.

Вицепрезидентът на RICS Майкъл Нюи обаче посочва, че липсват лесно достъпни данни за потребителските разходи, свързани с жилищата. „Във времена на икономическа несигурност и бюджетни рестрикции и за правителствата, и за домакинствата, от съществено значение е да има изчерпателни данни за потребителските разходи, свързани с жилищата“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:54 | 09.09.22 г.
fallback