fallback

Сделките в сектора на имотите в Европа ще се върнат на нивата отпреди кризата

Тази година пазарът се е раздвижил благодарение на поредицата от продажби на търговски центрове, според консултантска компания

17:48 | 02.11.11 г.

Сделките с имоти в Европа през 2011 г. ще достигнат приблизително 140 млрд. евро, което е най-високото равнище от 2008 г. насам, благодарение на поредица от продажби на търговски центрове, сочат резултатите от изследване на Real Capital Analytics (RCA), цитирани от Ройтерс.

Данните на компанията показват, че сделките за първите девет месеца на годината възлизат на 95 млрд. евро, което е с 21% повече в сравнение със същия период на миналата година. Сделките през третото тримесечие на 2011 г. са достигнали 32,1 млрд. евро, което е рекордно високо равнище от третото тримесечие на 2008 г. насам.

За цялата година обемът на инвестициите вероятно ще надхвърли нивата от 2010 г. и ще доближи активността на пазара, наблюдавана през 2008 г., допълват експертите.

Статистиката сочи още, че преобладават сделките в Германия и Централна Европа. "Силното представяне на пазарите в Германия и Централна Европа компенсира слабите пазари във Великобритания и в държавите от периферията, особено в Испания, Ирландия, Португалия и Гърция", посочват от RCA.

Общата стойност на сделките с имоти в Европа за миналата година възлиза на 120,1 млрд. евро, като през 2009 г. обемът им е бил 82 млрд. евро, а през 2008 г. - 142,8 млрд. евро.

Секторът на първокласните търговски площи в Европа продължава да привлича капитал през третото тримесечие, показват данните на RCA. Експертите отбелязват, че това се дължи основно на няколко мащабни сделки с молове. Сред тях са продажбата на 50% от мола Westfield Stratford City от Westfield Group на Canadian Pension Plan и холандската компания за управление на активи APG.

След това се случиха още две големи сделки, включително продажбата на Skyline Plaza Shopping & Leisure във Франкфурт за 360 млн. евро и на Galeria Mokotow във Варшава за 277 млн. евро.

През първите девет месеца на годината са сключени сделки с бизнес имоти на обща стойност 75 млрд. евро, включително офиси за 35,2 млрд. евро, търговски площи за 31 млрд. евро и индустриални имоти за 7,8 млрд. евро, показват още данните на RCA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 01.09.22 г.
fallback