fallback

Предричат спад на цените на жилищата в Хонконг до 45% в следващите две години

При по-мекия сценарий за жилищния пазар в мегалополиса спадовете ще достигнат до 30%, сочат резултатите от проучване на Barclays

11:24 | 01.11.11 г.

Цените на жилищата в Хонконг ще паднат с от 35 до 45 на сто през следващите две години при по-лош сценарий, в условията на дефлационна икономическа среда. Това показват резултатите от проучване на Barclays Capital, цитирано от Bloomberg.

При по-мекия сценария, според който нивата на лихвите по ипотеките продължават да растат, но при забавен икономически растеж, цените на жилищата ще паднат с 25-30% през 2012 и 2013 г., показват още резултатите от проучването.

Мекият сценарий се основава на продължаващото намаляване на ликвидността на банковата система и увеличаване на лихвените нива за новите кредитополучатели, уточняват от  Barclays. В такива условия високата цена на заемните средства ще възпира новите купувачи, както и продавачите на вече съществуващите домове. Това ще доведе до 20% спад в цените през 2012 г. и още до 10% - през 2013 г., посочва се в доклада.

Според лошия сценарий за жилищния пазар в Хонконг намаляващите доходи на домакинствата и спадът в доверието на потенциалните купувачи на имоти ще натиснат цените надолу. Допълнителен натиск ще окаже и по-силният американски долар на валутните пазари, смятат от  Barclays. В доклада се посочва, че при историческа справка се вижда ясно негативното отражение на скъпия долар върху собствеността в Хонконг и акциите.

Hang Seng Property, който следи представянето на седемте най-големи строителни предприемачи в мегалополиса, изгуби близо 2% днес, отчитайки най-голям спад в последните две седмици. От началото на годината индикаторът е изтрил 17%.

Barclays предрече спад на цените на жилищата в Хонконг още преди няколко месеца. През април компанията публикува доклад, в който прогнозира спад от 30% до 2013 г., както и растеж на лихвите по ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
fallback